Търсене в този блог

събота, 15 декември 2018 г.

Картини по български народни шевици в изложба на Светлана Костова, наречена Светото Писание на българите

https://lanaart.etsy.com


От края на септември до средата на декември 2018 г. в Исторически музей - Дупница се състоя авторска изложба на Светлана Костова, наречена "Светото Писание на българите" с картини по български народни шевици.

В експозицията участваха и плъстени произведения на авторката - килими, картини, пана, шалове, чанти и украшения от плъстена вълна - модерни изделия, създадени чрез една хилядолетна техника.

Откриването на изложбата "Светото Писание на българите"  на 27 септември 2018 г. беше старт на проекта на музея "Да везем като баба! Възраждане на Дупнишката шевица".






Картините са вдъхновени от българските народни везби, които произхождат най-вече от района на великата свещена Рила планина - Дупнишко, Самоковско, Ихтиманско и Разложко.




По време на откриването на изложбата авторката сподели, какво я вдъхновява и мотивира да претворява българските народни шевици и техните най-впечатляващи образци в лицето на Дупнишката везба. 

Светлана Костова е посветила последните 15 години на пресъздаването на български традиционни шевици и тъкани, за да разбере техните символи и послания. 
Тези проучвания раждат в периода 2006-2018 г. няколко самостоятелни изложби плъсти, рисувана коприна и живопис. През 2006 г. участва в няколко общи проекта, а през 2007 г. открива самостоятелна изложба „Градините на Любовта” с картини по мотиви от български народни шевици в Националния Етнографски Музей в София, през 2008 г. и в Градска Художествена галерия „К. Петров” - Монтана. През 2012 г. е изложбата й „Земя на мечти” в Исторически музей – Ботевград, а през 2013 г. в галерията на Радио Варна, както и в други частни галерии в София и страната, където показва различни произведения художествен текстил и картини. През 2018 г. тази тема продължава и се доразвива в изложбата "Светото писание на българите" в Исторически музей – Дупница. 

Споделеното от нея знание за символиката на българската везба може да чуете и видите в този запис на откриването на изложбата "Светото Писание на българите в Исторически музей - Дупница:



или може да прочетете в статията: "Дупнишката шевица – вдъхновител за изложба на художничката Светлана Костова" на Деметра Андонова за Камертон нюз.





Още интересни изводи за символиката и значението на българските народни шевици, може да научите от участието на Светлана Костова в предаването "Добър ден с БНТ2" с водеща Тони Рапонскаhttps://www.bnt.bg/bg/a/dobr-den-s-bnt-2-22092018




Изложбата "Светото Писание на българите" предстои да бъде обогатена с нови картини и произведения на художествения текстил - плъсти и рисувана коприна, които ще бъдат показани и в други градове на страната през 2019 г.


https://lanaart.etsy.com



Светото Писание на българите - блог за български традиции и обичаи, 
символи и значение на шевици, обредни хлябове, песни

Няма коментари:

Публикуване на коментар